10% ПО-ЩАСТЛИВ

10% ПО-ЩАСТЛИВ

За “новия кофеин” - медитацията и книгата на Dan Harris “10% Happier”

Наричана “новия кофеин” и  "най-здравословния наркотик”, медитацията има безброй предимства, от които се възползват елит от спортисти, политици, военни и бизнесмени. Всички те използват медитацията, за да повишат концентрацията си и нивото  на осъзнаване и присъствие в сегашния момент, така че живота им да не се превръща в низ от емоционални подмятания. С две думи, медитацията може да ви даде конкретно предимство, както и да ви направи по-приятен човек. meditate for happiness

Dan Harris е журналист, новинарски репортер за американската верига ABC. Като военен кореспондент, той е ходил по най-горещите конфликтни точки по света - Иран, Ирак, Афганистан, Руанда... Отчасти, за да издържи на напрежението, отчасти, заради нуждата да се изолира емоционално от това което вижда и да отразява новините безпристрастно, той минава на наркотици, като кокаин, екстази и т.н. Пост ефекта от честото ползване на кокаина води до честото покачване на нивото на адреналина в мозъка, което директно увеличава риска от паник атаки. Когато Dan Harris започва да изпада в паник атаки в ефирно време, той решава да се вземе в ръце и да потърси друго решение. С помощта на психоаналитик, той спира наркотиците, но продължава да живее много нещастен. От Екхарт Толле, за който казва, че до голяма степен само е взаимствал от будизма, придавайки му научна и структурирана форма, през Чопак, в който вижда много противоречия, писателят стига до Mark Epstein - практикуващ психиатър, будист и автор на редица книги.

Книгата на Dan Harris завършва с обобщаването на 10 стъпки, които автора нарича “Пътят на война”. Трите ми любими са:

МЕДИТИРАЙ. МЕДИТИРАЙ. МЕДИТИРАЙ.

Медитацията е нещо като супер сила. Ако я практикувате редовно ще бъдете по-фокусиран върху това което правите, разбирайте по-продуктивен и ефективен. Също така, като цяло се чувствате много по-спокойни. Истинска превенеция за стреса. Но най-якото от всички предимства на медитацията е, че тя ни учи как да откликваме на живота и ситуациите които ни поднася, вместо постоянно да реагираме на импулса за копнеж и антипатия. 

We live our life propelled by desire and aversion. In meditation, instead of succumbing to these deeply rooted habits of mind, you are simply watching what comes up in your head non judgmentally. For me, doing this drill over and over again had massive off-the-cushion benefits, allowing me—at least 10% of the time— to shut down the ego with a Reaganesque “There you go again.” 

Медитацията създава пространство в главите ни, така че когато се ядосаме например, да не реагираме веднага, тласкани от импулса на емоцията - яда в случая. Научно доказано е, че медитацията може да “пренареди нервните връзки в мозъка”.  Повечето от това което считаме за установени черти на характера - като това какъв темперамент притежаваме, или дали сме общителени или срамежливи, мързеливи или трудолюбиви - все качества, които може да придобием или премахнем благодарение на медитацията. Както фитнес упражненията помагат да извайваме тялото си, така и медитацията помага да усъвършенстваме ума си и съзнанието си.

Ще завърша с препоръката на автора за пет минутна ежедневна медитация. 

Отделете си ежедневно само по пет минути да наблюдавате дъха си - наблюдавайте как вдишвате и как издишвате. Докато правите това упражнение, опитайте се да останете търпеливи. Ако забележите, че умът ви се отклонява, бавно го върнете към упражнението, а именно да наблюдава дъха.”

Медитацията изисква практика, но това е едно от най-великите открития за постигане на щастието, продължава да споделя авотра. Изследвания показват, че хора които са медитирали, веднага след това са по-спокойни и удовлетворени, както и усещат повишено осъзнаване и съпричастност. Не само това, изследванията показват, че редовната постоянна практика на медитация може да пренареди нервните връзки, така че да повиши нивото на щастие, удовлетвореност, съответно да понижи нивото на стрес, което директно води до по-силна имунната система на организма.”

Е от това по-хубаво, здраве. 

КОМЕНТАРИ (0)

КОМЕНТИРАМ


Add a new comment:

Разрешени тагове: <b><i><br>