5 ГОРЕЩО ПРЕПОРЪЧАНИ КНИГИ

THE ART OF LEARNING, Josh Waitzkin the-art-of-learning.jpg

       Waitzkin е сред най-добрите американски шахматисти - като юноша, цели осем пъти грабва титлата Национален Шампион. Не му стига това, но и през 2004-та година успява да стане Световен Шампион по Tai Chi Push Hands. Филмът “Боби Фишер срещу света” отчасти разказва неговата история.

       Стъпвайки на собствения си опит и постижения, Waitzkin ни учи как да караме грешките да работят за нас и колко е важно бързо да се възстановяваме от тях. Книгата му е вдъхновяващ гид за всички, които искат да учат и да се развиват, както и за всички родители, които имат желание да помогнат на децата си да учат, така че да постигат по-лесно успехи. 

Практични съвети:                                                                                                         

       #1/ Обръщайте повече внимание на усилията, които полагат децата Ви вместо на крайния резултат- оценките например. Защото децата, които успяват в живота са тези израснали с нагласата, че ако полагат достатъчно усилия, трудния материал може да се овладее, стъпка по стъпка, постепенно. Обратното на децата, които срещнат ли трудност си мислят “Не мога. Не съм достатъчно умен за да го разбера.” Хвалете добрата концентрация, разбрания урок, добрата организация. Когато детето победи в дадено състезание например, фокусът винаги трябва да е насочен към пътя, извървян докато се стигне до победата, а не акцентът да пада върху славата. 

       #2/Развивайте инстинктът да търсите предизвикателства, а не да ги отбягвате. Научете се да възприемате препятствията като предизвикателства по пътя на израстването, които ни позволяват да преработиме собствените си слабостите в качества. 


REWORK, Jason Fried и David Heinemeier Hansson rework book.jpg

       Най-добрата “бизнес” книга според англичани и американци - бестселър е и в двете страни. И аз досега не съм чела нещо толкова ясно, конкретно и добре написано с нула излишни празни приказки. Тази книга е мъдра, философска и практична - тя е всичко от което имате нужда, за да си изградите правилното отношение към работата. Вътре има толкова съвети и уроци, които ако успеете да приложите гарантирано ще се доближите до върховете на успеха.

       “Успелият бизнес има не само продукт или услуга, той има гледна точка. Трябва да вярваш в нещо. Трябва да знаеш за какво си готов да се биеш. И после трябва да го покажеш пред света.”

       “Оригиналната идея е толкова малка част от бизнеса, че в общата картина може да се окаже почти незначителна. Определящият въпрос е колко добре можеш да я изпълниш.”

Практични съвети:

       #1/ Правете достатъчно малки избори, които са ефикасни за момента. Когато взимаш малки решения, не може да направиш големи грешки. Единственият начин да постигнеш нещо голямо е с взимане на последователни малки решения на време.

       #2/ Не се страхувайте от хората които ви копират. “Имитаторът на даден продукт или услуга няма как да знае, защо едно нещо изглежда или се усеща по определен начин. Имитацията е изкуствен завършек (faux finish). Сам по себе си, той няма субстанция, няма разум и нищо, на което да основе бъдещите решения относно собственото си развитие.”


SPARK the revolutionary new science of exercise and the brain, д-р John J. Ratey spark.jpg

       Доктор Ratey научно доказва, че ако правите едно единствено нещо, животът ви драстично ще се промени. А именно ако прилагате всеки ден доза определени физически упражнения. 

       Знаете ли, че в някои клиники в Норвегия вече успешно лекуват тежки депресивни състояния с доза физически упражнения, вместо лекарства? 

       Със сигурност, ако страдате от страхова невроза, доза физически упражнения е далеч по-доброто решение от CLOMIPRAMINE.

Практични съвети:

       #1/ Най-доброто време за тежка умствена работа е веднага след фитнес, аеробика, плуване, тичане. Тогава, мозъкът работи на максимум и ще ви е най-лесно.

        #2/ Животът е движение. Движете се често и ще подобрите драстично качеството на живота си.

 

INFLUENCE - The Psychology of Persuasion, д-р Robert B. Cialdini Influence.jpg

       Доктор Cialdini споделя 8-те най-ефективни тактики, с които може да убедите хората, да си помислят или направят нещо което Вие искате. Ако не изпитвате нужда да убеждавате, поне може да разберете кой, как и къде ви манипулира, включително и децата Ви.

Практични съвети:

       #1 Ако искате да отидете на ресторант, първо помолете мъжа ви да ви заведе на опера. Стратегията, в която започвате с по-голямата молба и после преминавате към по-малката е почти винаги печелившата. Второто ви предложение се възприеме като компромис, който вие правите и шанса му да се приеме се утроява.

       #2 Ако имате лоша и добра новина за казване, във ваша полза ще е да започнете с лошата. Така хубавата ще бъде оценена още повече. Иначе рискувате лошата да изглежда още по-неприятна.

 

STEAL LIKE AN ARTIST, Austin Kleon steal like an artist.png             Immature poets imitate; mature poets steal; bad poets deface what they take, and good poets make it into something better, or at least something different. The good poet welds his theft into a whole of feeling which is unique, utterly different from that from which it was torn. - T. S. Elliot

steal like an artist_2.jpgснимката е от сайта на автора

Практични съвети:

       #1 Ако сте на социално събитие- изложба, фирмено парти и т.н., най-доброто нещо което може да направите е да намерите най-талантливия човек в стаята и да отидете при него. Прекарайте максимално време в компанията му. Наблюдавайте го. Не го копирайте, опитайте се да разберете как мисли.

       #2 Вършете си работата всеки ден, независимо от това какво се случва около вас. Без ваканции, без болнични. Вземете си календар. Запълвайте кутийките. Не прекъсвайте веригата.

       С пожелание да четем и да се учим още дълго, защото моят татко ми е казвал, че когато достигнеш до състоянието в което преставаш да учиш, умираш.

       Моля, ако селекцията ви се струва полезна, споделете я.

       

КОМЕНТАРИ (0)

КОМЕНТИРАМ


Add a new comment:

Разрешени тагове: <b><i><br>