МОДЕРНАТА БЪЛГАРСКА ТОАЛЕТНА

Добре дошли в тоалетната на “модерното българско училище” -това е слогана на 119-то, станало известно с красивата учителка, мечта за всеки баща. 

Тоалетната е класика от преди няколко века. Може би има още хора, които спорят, че “клекалото” е по-хигиенично, приемайки че останалите Европейски страни са просто назад с хигиената, да не говорим за Япония.

модерната тоалетна

НО, моля, представете си какво се случва, ако някое дете има разстроен стомах, който не се съобразява с обозначената дупка за маркиране. Тъй като няма как да почисти, дори и да поиска (как и с какво - ако имате идеи моля споделете), често след голямото междучасие, може да се насладите на различни “органик” инсталации.

Не обръщайте внимание и на миризмата, излизаща от дупката - на канализация, урина и още нещо. Мили деца, ако случайно имате нос, чувствителен към миризмите, просто дишайте през устата.

Вратата на модерната тоалетната не се заключва. Ключа, разбира се е махнат, пак заради добрите намерения - мерки за сигурност. Там където, уж е най-интимно, клечете или пикайте прави, но винаги нащрек. Често, някое познато приятелче, или непознато ще ви изненада внезапно. Вероятността е много голяма - все пак междучасията са за всички- тоалетната също. 

То се подразбира, модерната тоалетна е унисекс - като в къщи. Това веднага поражда философския въпрос - Училището едно голямо семейство ли е, когато става въпрос за ходене по нужда? И разделението на мъжки/женски тоалетни, в публичните пространства не се ли отнася и за дръжавните училища? И дали, във възраст, в която сексуалността назрява, любопитството също - възможността да съзрем оголено другарче е образователно?

Просто така, чудя се, понеже си нямам друга работа, доколко 8-9 годишните момчета които уринират прави уцелват дупката, не се ли поизпръскват и т.н.?! Има ли някаква определена височина, която трябва да достигнеш за да пикаеш в клекало?

Е, има и още. В модерната тоалетна, вратата се отваря навътре. Тоест докато клечите, или си вдигате гащите, имате възможност да бъдете фраснат, от рязко отваряща се врата. Или познавате много деца, които чукат, питат “ свободно ли е” и изчакват отговора за да влезнат? Защо ли вратата е направена така - още една загадка.

Сега идва най-интересното. Как да си пуснеш водата, ако все пак си успял да се облекчиш? Има нещо като стърчащ винт, който  трябва да се натисне - ако се осмелите, остава следа от дупка в дланта или пръста. Естествено, не ме учудва факта, че повечето деца, които попитах не предполагаха, че това е “копчето” от което се пуска водата.копче за пускане на вода

Само детайл е, че в модерната тоалетна, тоалетна хартия няма. Течен сапун също. Нищо че ни го рекламират като най-хигиеничен, убиващ 99% от бактериите.

Чудя се, ако господин Директора, за една седмица ползва тази тоалетна, НО само през междучасията, за да се наслади на пълното преживяване, как ли това ще се отрази на емоционалното и физическото му здраве?

Спирам със забавлението. Имам една проста кауза - правото на всяко дете спокойно и в нормални условия да ползва училищната тоалетна. Защото при 8 часов работен-училищен ден, 5 дни в седмицата, това някак е първична биологична детска нужда. И най-малкото с това компромис не се прави - не от каприз, а по здравословни причини.

 

 


 

КОМЕНТАРИ (0)

КОМЕНТИРАМ


Add a new comment:

Разрешени тагове: <b><i><br>