ИНОВАТИВЕН = КРЕАТИВЕН + ЕФЕКТИВЕН

ИНОВАТИВЕН = КРЕАТИВЕН + ЕФЕКТИВЕН

Десет световни нововъведения на марки и рекламни кампании

Вдъхновени от силни проникновения, през последната година, световните марки демонстрираха не просто поредните си продукти и услуги, а нови решения на реални проблеми. Те представиха креативни кампании, които най-много се доближават до етимологическото значение на латинския глагол "creare" - "създавам, творя", като успяха да изградят нови връзки между съществуващи вече неща. Следващите десет примера за “първи в света”, създадени като рекламни кампании, го доказват.

Мляко с вкус на музика

Как можеш да накараш хора, нямащи никакво отношение към класическата музика, да отидат на концерт? Чрез популярен продукт като млякото. Учените са доказали, че кравите произвеждат повече мляко, когато слушат класическа музика. Поставяйки кравите да слушат концертни изпълнения от новия сезон на залата в Дортмунд, млякото им от обикновено се превръща в мляко с вкус на музика. Новият продукт е пуснат в подбрани вериги магазини, в които хората го пробват, а чрез самата опаковка научват повече за артистите и предстоящите им концерти. Връзката "мляко и музика", докарва нова аудитория на концертната зала – 72% повече посещаемост на концертите и 18% повече абонаменти, както и голяма популярност на градчето Дортмунд.

Мляко с вкус на музика

Виртуален супермаркет

Веригата супермаркети Tesco иска да разшири пазарния си дял в Корея, без да има реална възможност да инвестира в нови магазини. Фактът, че корейците са на второ място по продължителност на работното време и че пазаруването се е превърнало в бреме за тях, довежда до радикалното решение на веригата, да отвори свои виртуални магазини, на места с интензивен трафик като спирките на метрото. Всеки със смартфон може да поръча от снимките на продуктите, които са наредени точно както и по рафтовете на магазина посредством QR кодове. Малко след като се приберат, клиентите получават поръчките си по домовете. Чрез това иновативно решение за виртуални магазини, Tesco успява да се впише в ежедневието на свръхзаети работещи хора, като докарва магазина при тях.

Виртуален супермаркет

Test drive в печатна реклама

Един от основните приоритети на марката Volkswagen е да бъде лидер в иновациите и последните технологии. Но как се демонстрират новите интелигентни помощни системи за водача в печатна медия? Изобретявайки ново приложение. То се стартира чрез смартфон и превръща печатната реклама във ваш път, а телефонът – в колата. Убеждението, че VW е иновативна марка се внушава и чрез самата демонстрация – направена по нов, различен начин.

Test drive в печатна реклама

Burn – клюкарско списание против пушене

Изхождайки от логичната последователност - “звездите пушат” - “звездите са готини” - следователно - “да пушиш е готино”, се ражда първото клюкарско списание против пушене – Burn. За да пропагандира своето послание – “Не на цигарите”, марката се превръща в продуцент на ново съдържание, което забавлявайки аудиторията си, възпитава и успява да превърне тинейджърите в посланик на каузата си. Естествено, че децата си дават сметка за това, че някой се опитва да ги възпитава, но те продължават да четат списанието и да разпространяват клюките в него, защото се забавляват. Обратната връзка е толкова позитивна, че третият брой на списанието е с тираж от 160 000 броя.

Burn – клюкарско списание против пушене

Хотел от отпадъци

Марката Corona винаги е била обвързана с атмосферата на лятото. Търсейки начини да въвлече хората в проблема за замърсяването на европейските плажове, тя стига до решение да демонстрира реално последствието от деградацията. Първият хотел, направен от 12 тона боклук, събран по плажовете в Европа, символизира бъдещето на нашите ваканции, ако не предприемем нещо веднага. Дизайнът на хотела е на немския артист H.A. Schult, вратите му се отварят в Мадрид и в Рим на 5 юни – Световният ден на околната среда. Проектът на Corona “Да спасим плажовете” не само повдига по нов и интересен начин проблема за чистотата, но и дава възможност на хората да се включат в него – като почистват по един плаж на година. Отразен в 180 страни, проектът носи 25 милиона рекламна стойност за марката.
http://www.coronasavethebeach.org

Говореща печатна реклама

Свободата на пресата е задължителна за всяка демокрация. Смъртта на двамата фотографа в Либия миналия април ясно сигнализира, че тя е все още в опасност. Трите говорещи печатни реклами с Владимир Путин, Муамар Кадафи и Махмуд Ахмадинежад препращат с QR код към филмче, показващо устните на журналист, който разказва за реално случващото се в Либия, Русия и Иран. Всяко едно от трите филмчета завършва с посланието: “Защото съществуват устни, които никога няма да изговорят истината. Reporters without Borders. За свободата на пресата.” Препратката към сайта дава възможност на посетителите да закупят фотоалбум на организациата и направят дарение. Кампанията води до повишаване на даренията с 25%, както и до масовото популяризиране на организацията и нейната кауза.

Говореща печатна реклама

Промоция на песен БЕЗ МЕЛОДИЯ

Никой вече не купува музикални албуми. В днешно време е трудно да пуснеш нова песен на известна група, без хората да се втурнат да я свалят безплатно. Kaizers Orchestra – популярна норвежка група, се готви да изкара нов албум. Агенцията им решава да го промотира чрез сингъл, който разпространява само в хартиен вариант – на ноти. Мелодията липсва, само с нотите пред себе си, феновете са предизвикани да я изсвирят.

Промоция на песен БЕЗ МЕЛОДИЯ

Нон стоп канал за Пилета на грил

Водеща канадска верига от семейни ресторанти Swiss Chalet е загубила контакта с клиентите си и посещенията в ресторантите й падат. Хората са забравили какво изначално е направило веригата голямо име за семейни вечери, а именно – уникалният начин, по който се приготвят пилетата на грил. Марката решава да създаде първата вътрешна медия и купува канал от най-големия кабелен дистрибутор в Канада, който излъчва 24 часа на ден, 7 дни в седмицата едно единствено нещо – пилета на грил, които постоянно се въртят. Още след първата си седмица в ефир, поръчките за пилета във веригата ресторанти нараства с 30% , а онлайн доставките от телевизионни оферти достигат 13 000. Един милион зрители средно за 8,2 минути на ден включват канала.

Нон стоп канал за Пилета на грил

Възглавница със срок на годност

Един от най-големите производители на възглавници в Австралия стига до заключението, че хората не си сменят често възглавниците, защото са невежи за това какво се случва с тях след известно време употреба, а именно цяла една еко система от организми и микроби започва да се развива. Решението на проблема е печат със срок на годност на всяка една от възглавниците на Tontine, който показва на хората кога трябва да ги сменят. Идеята е придружена с информативна кампания за проблемите, които старите възглавници могат да причинят. Невидимият проблем вече е невъзможен за игнориране, което води до увеличаване на продажбите на продуктите Tontine с 345%.

Възглавница със срок на годност

Импулсивно копче за спестявания

Новозеландците имат един проблем – те харчат много и спестяват малко. Този обществен имидж е обсъждан не само от правителството и медиите, но и от много други интернационални агенции за кредитиране. Как един от най-проблемните дебати в Нова Зеландия намира решение? Представете си червено копче – всеки път когато го натиснете, вие спестявате като прехвърляте пари във ваша спестовна сметка. Сега си представете, че това копче се намира някъде в джоба ви. “Импулсивното копче за спестявания” на банката Westpack е първото в света приложение за iPhone, което прави спестяването толкова лесно и спонтанно, колкото и харченето. “Комуникацията за това иновативно решение, окуражаващо новозеландци да спестяват, постигна повече за подобряване на репутацията, отколкото която и да е платена традиционна реклама.” - споделя Джордж Фрейзис, изпълнителен директор на Westpac New Zeland Limited.

Импулсивно копче за спестявания

Много марки искат да бъдат иновативни, но много малко успяват. Тук няма предварителни проучвания и заучени формули. Има ясни проблеми и адекватни реални решения. И ние тук в България си имаме бири и мръсни плажове, социални проблеми и марки, които твърдят, че техният свят, това сме ние. Какво липсва тогава...Не знам за вас, но на мен думата “рекламни” все повече ми зазвучава като думата “реални”. На практика, иновативни са марките, които първи измислят реални решения на съществуващи проблеми и чрез креативна комуникация ни ги предлагат.

*Статията е публикувана в "Капитал Light" брой 20 - 26 август 2011 г.
Тук материалът се публикува с оригиналното заглавие и заключение.

КОМЕНТАРИ (0)

КОМЕНТИРАМ


Add a new comment:

Разрешени тагове: <b><i><br>